Lezing "Entertainen en ondernemen"

Eigen producties
Datum: donderdag 23 november 2017 20:00

INFO BIJEENKOMST

Titel: “Entertainen en ondernemen”
De andere kant van de medaille van de glitter & glamour en de sex,drugs en rock & roll!
Een realistische beschouwing over de beeldvorming van het artiestenbestaan en de bijbehorende valkuilen uit de entertainmentbusiness. De praktijk over hoe je jezelf als artiest, muzikant, kunstenaar of performer kunt organiseren om als ondernemer je bestaansrecht binnen de commerciële markt zeker te stellen.

- Goed om te weten….
De meeste artiesten/muzikanten zijn niet volledig inkomensafhankelijk van hun optredens, d.w.z. ze spelen in verschillende groepen, doen er iets parttime bij, geven les of hebben een partner die kostwinner is. Belangrijk voor hun is de manier waarop ze zich zakelijk hebben georganiseerd. Voor de opdrachtgever/organisator heeft dat ook consequenties m.b.t. de mogelijkheden voor uitbetalen.

Voor veel artiesten/muzikanten/organisatoren/opdrachtgevers is dat laatste nog steeds een mysterie: hoe zit het met uitbetalen? Wat mag wel en wat mag niet? Hoe is het georganiseerd? Wanneer krijg ik de belastingdienst op mijn dak?

- Uitbetalen zonder problemen
Bij een betaald optreden is de artiest feitelijk in dienst van het podium/café/festival wat hem/haar boekt. Net als bij ‘echt’ werk is de organisator/opdrachtgever verplicht de sociale lasten af te dragen en dit administratief netjes af te handelen. Dit neemt veel tijd in beslag. Roel van Dongen bespreekt een aantal manieren waarop de opdrachtgever/werkgever de artiest/muzikant kan uitbetalen.

- Van VAR naar Modelovereenkomst
Waarom is de VAR afgeschaft? Waarom is er gekozen voor modelovereenkomsten? Wat betekent dit voor de werkwijze tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers? Welke modelovereenkomsten zijn er? Wanneer ben ik gevrijwaard voor de loonheffingen? Wat houdt de transitieperiode in? Deze vragen, en meer, zullen aan bod komen.

- Wie is Roel van Dongen?
Roel heeft 30 jaar gewerkt binnen de entertainmentbranche als beroepsartiest met (inter)nationale referenties en is georganiseerd als creatief zelfstandig ondernemer. In 1999 is hij initiatiefnemer en mede-oprichter van het Artiesten Belangen Centrum ABC, inmiddels uitgegroeid tot een landelijke brancheorganisatie van onafhankelijke artiesten en muzikanten.
Het ABC is een uniek platform van waaruit diverse acties worden ondernomen om de entertainmentbranche verder te professionaliseren. Sinds januari 2001 is Roel directeur van het ABC.
In 2008 treed het ABC toe tot PZO-ZZP (Platform Zelfstandig Ondernemers), een landelijke koepelorganisatie van verschillende brancheorganisaties met in totaal meer dan 20.000 leden.
Namens het ABC heeft Roel zitting in het algemeen bestuur van deze vereniging.

In 2014 komt de VAR (Verklaring Arbeids Relatie) onder vuur te liggen en wordt Roel uitgenodigd deel te nemen aan diverse expertmeetings over de gewenste veranderingen m.b.t. de VAR-BGL. Dit leid in 2015 tot een aanbeveling naar de tweede kamer welke leid tot afschaffing van de VAR en de BGL en in 2016 en de weg vrijmaakt naar de moderne modelcontracten.

Daarnaast heeft Roel in 2015 mogen deelnemen aan commissie AVC (Arbeidsmarktverkenning Cultuursector) bij de SER in Den Haag. Opdracht om met Raad van Cultuur en de Sociaal Economische Raad inzicht te verkrijgen over de gevolgen van de bezuinigingen binnen de arbeidsmarkt in de cultuursector. In maart 2016 is het eindrapport aangeboden aan de minister waarbij ook de positie van vaste krachten, zzp’ers, stagiairs en vrijwilligers zijn betrokken.

Roel van Dongen heeft intussen heel veel expertise ontwikkeld binnen de kleurrijke en unieke entertainmentbranche. Naast anekdotes en interessante verhalen kan hij over meer serieuze en essentiële onderwerpen iets zinnigs en leerzaams vertellen. Roel vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de professionalisering van een nieuwe generatie creatieve mensen door ze goed voor te bereiden op een mogelijke carrière in deze vrije en vaak wispelturige markt.

Binnen de artiestenwereld ziet men Roel van Dongen als een ervaren en gerenommeerd collega. Binnen de branche wordt hij bestempeld als een autoriteit op het gebied van artiestenzaken. 

 

Powered by iCagenda

Maandelijks

JAMSESSIES elke laatste zaterdag
Gedurende de zomerperiode ook ma en di gesloten!
FOLKSESSIE elke 3e donderdag
Gedurende de zomerperiode ook ma en di gesloten!
SING & PLAY ALONG elke 2e donderdag
Gedurende de zomerperiode ook ma en di gesloten!
Swing/dansavond
Gedurende de zomerperiode ook ma en di gesloten!

Agenda

Free Joomla! template by L.THEME | Documentation