Concept

INLEIDING
Wil je als band optreden dan moet je al gauw een zaal afhuren, je promotie regelen en eventueel zelf de kaartverkoop doen om uit de kosten te komen. De huidige programmeurs van de podia in 's-Hertogenbosch plannen alleen betaalde optredens voor gegarandeerde publiekstrekkers. Bij de buurthuizen of jongerencentra kun je ook wel terecht om "gratis"op te treden, maar dan voldoen de locaties meestal niet aan de voorwaarden om lekker muziek te kunnen maken. Het is daarom hoog tijd dat er meer speelmomenten voor Bossche muzikanten gecreëerd worden en dat op, met name de zaterdagavonden, weer livemuziek in 's-Hertogenbosch klinkt.

DOELSTELLING
Het "Muziekcafé Lohengrin" is een begrip in de Bossche muziekscène en een broedplaats voor allerlei muzikale en culturele activiteiten. Muziekcafé Lohengrin creëert een ontmoetingspunt voor zowel lokale als regionale performers en biedt een podium waar allerlei muziekactiviteiten georganiseerd worden. Als platform ondersteund het op constructieve wijze het cultuurbeleid van de gemeente 's-Hertogenbosch. Door het stimuleren en organiseren van allerlei activiteiten waar MUZIEK MAKEN  een bepalende rol in speelt, heeft het aangeboden programma ook regionaal een aantrekkingskracht waarmee 's-Hertogenbosch als cultuurstad duidelijk op de kaart wordt gezet.

BEZOEKERSPROFIEL
Artiesten & musici bieden niet alleen een zeer interessant, maar zeker ook een kleurrijk bezoekersprofiel. Professionele artiesten & musici uit eigen bestand, zoals popmuzikanten, entertainers, mimespelers, goochelaars, straattheaterartiesten, acrobaten, acteurs/actrices, circusartiesten, ballonkunstenaars, poppenspelers, variétéartiesten, enz. worden uitgenodigd en op de hoogte gebracht van de agenda. Tot de bezoekersgroep rekenen we ook mensen uit de dans sector, toneel-, opera- en operettegezelschappen, symfonieorkesten, presentatoren, radio/televisie en filmwereld, choreografen, regisseurs, docenten en studenten van gerelateerde opleidingen, enz.

GASTVRIJHEID
Het is zomaar een woord maar heeft een enorme betekenis, een grote lading. Lastig om te beschrijven en zeer persoonlijk. Wat is gastvrijheid en wat is het gastvrijheidgevoel? Dit wordt voor een groot deel bepaald door de beleving van de bezoeker. Het Muziekcafé Lohengrin ligt niet in het centrum/uitgaansgebied en moet dus niet uitgaan van grote bezoekersaantallen van toevallige passanten. De bezoekers die komen komen heel gericht en ook veelal op uitnodiging. Om die bezoekers binnen te houden is het belevingsaspect dus erg belangrijk. De bezoeker wordt eigenlijk verrast door de inrichting en uitstraling van de locatie. Het gaat daarbij niet zozeer om designinrichtingen of de grote gebaren, maar juist de details van een inrichting die aansluiten bij het thema van de locatie of naam, nl. MUZIEK MAKEN.

Het gastvrijheidgevoel en de sfeer wordt bepaald door o.a. een muur met oude LP-hoezen, oude muziekinstrumenten en grote aantallen LP's die ter decoratie zijn opgehangen.
In het café is een klein intiem podium met toneelverlichting en een piano. Ook komen er enkele speelklare gitaren aan de muur te hangen zodat op elk gewenst moment live muziek gemaakt kan worden. Gedeeltes van muren zijn behangen met posters van instrumenten, concerten, festivals etc.

In het cafégedeelte worden regelmatig (en op speciaal verzoek) allerlei foto's van curieuze en bijzondere muziekinstrumenten geprojecteerd op een van de projectieschermen (fotoslide).

In een rustig hoekje van het café kom je zomaar ineens een leestafel/leeshoek/chillzitje tegen: een leesmand of rek met vakliteratuur, muziekbladen en muziekboeken. Op en rond de leestafel kunnen zowel ervaren muzikanten als jonge talenten actuele beschouwingen, klassieke werken en spraakmakende concerten met elkaar bespreken. De boeken en tijdschriften op de leestafel kunnen besproken en bediscussieerd worden: het combineren van een kritische blik met een brede visie en een toegankelijke stijl zorgen voor verdieping en inzicht voorbij de waan van de dag. 

MUZIEKKEUZE CAFE
Iedere onderneming en élk merk heeft haar eigen, volstrekt unieke verhaal. Muziekcafé Lohengrin wil de zintuigen van de gasten stimuleren zodat een band geschept word met de gasten op een manier die positieve en blijvende herinneringen creëert. Het resultaat is dat de gasten, mede door een prettige muzieksfeer, steeds opnieuw terugkomen. Met een verassende keuze van repertoire verzekerd men zich van een prettige beleving.
Er worden géén verzoekjes en géén standaard horecaplaylists gedraaid.  Gezien het karakter van dit muziekcafé is er ook ruimte voor het streamen van volwassen muziekzenders, bv. Sublime FM, en wordt de muziek ook afgewisseld met YouTube-filmpjes van live concerten of optredens. Géén commercieele videoclips maar duidelijk alleen live-uitvoeringen van optredende muzikanten. 

 

Maandelijks

JAMSESSIES elke laatste zaterdag
Gedurende de zomerperiode ook ma en di gesloten!
FOLKSESSIE elke 3e donderdag
Gedurende de zomerperiode ook ma en di gesloten!
SING & PLAY ALONG elke 2e donderdag
Gedurende de zomerperiode ook ma en di gesloten!
Swing/dansavond
Gedurende de zomerperiode ook ma en di gesloten!

Agenda